Google+ Putin. Ucrainicul unei invazii anunțate. | ComiCultural

sâmbătă, 30 august 2014

Putin. Ucrainicul unei invazii anunțate.

”Colapsul Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20.”
Vladimir Vladimirovici Putin. 29 aprilie 2005
 
Mă întrerup din preocupările mele apolitice, pentru că Ucraina nu mai este de mult o simplă mocnire de orgolii etnice locale. Nu prea citesc presa, deci e posibil ca scrisele de mai jos să se regăsească deja pe net.
Am urmărit cu ceva timp în urmă documentarul ”The Soviet Story” -  despre fenomenul ”Holodomor” - programul de înfometare în masă a etnicilor ucraineni, pus în practică de ”tătucul” Stalin în perioada 1932-1933.

Un veritabil genocid, atestat cu dovezi inatacabile. Documentarul este foarte bine realizat, iar dacă nu l-ați văzut, vi-l recomand insistent. (Dacă titrarea în limba română nu apare automat, dați click pe bara de jos a ferestrei, pe ”Subtitles”, după ce porniți documentul video).
Bineînțeles că autoritățile ruse, nici măcar la 24 de ani de la moartea URSS, nu s-au delimitat de ororile interbelice. Putin deplânge, în schimb, colapsul sovietic fără să-i tresară nici măcar o microexpresie de remușcare față de monstruoșii săi înaintași.
Ieri, Putin a comis o declarație de pre-asimilare etnică a ucrainenilor:
Eu consider că ruşii şi ucrainenii sunt practic un singur popor, indiferent ce ar spune oricine. Cei care au locuit din vechime pe actualul teritoriu al Ucrainei, nu şi-au spus niciodată altfel decât <ruşi>”. 
Putin nu vorbește din imaginație. Este adevărat că Ucraina de astăzi a cunoscut de-a lungul istoriei multiple crize de identitate.  (un articol bine documentat am găsit pe http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ucraina-identitate-nationala-razboi-istoriografic.)
Totuși, Ucraina este un stat suveran și independent din 1990, punct.
Până la a identifica similitudini istorico-etnice ruso-ucrainene, Vladimir ar putea recunoaște public apropierea izbitoare dintre nazism și stalinism (în documentarul de mai sus găsiți argumentele).
În rândurile următoare nu voi face câtuși de puțin o asociere între Hitler și Putin. Cel mult o paralelă.
Hitler a ideologizat ura rasială. Apoi a inventat metode de suprimare a raselor condamnate ideologic.
În schimb, Putin are o retorică mai subtilă, cu iz filogenetic, de (falsă) apropiere față de ”colocatarii” spațiului slav. ”Reînfrățirea” cu foștii colegi de gulag este refrenul tot mai insistent care transpare de pe buzele sale severe. 
Hitler a speculat abil umilința resimțită de Germania interbelică față de efectele Tratatului de la Versailles din 1919. Mâna sa de fier a sosit izbăvitor pentru un popor german frustrat, aflat într-o profundă criză internă, căruia criza economică mondială declanșată în 1929 i-a dat lovitura de grație. 
Putin are deja la dispoziție sondajele de opinie din ultimii ani, în care majoritatea rușilor sunt nostalgici după imperiul sovietic, după teritoriile pierdute. Așadar, Putin are inclusiv o legitimizare socială. Iar socialul este hrana politicului. Ca să nu mai bat monedă pe problema economică a  gazelor naturale.
Ambii sunt mânați de orgolii imperialiste supraponderale. Cu diferențele de rigoare, am scris că nu îl asociez pe Putin cu Hitler. 
putinboss
 Și repet: Putin nu s-a dezis de ororile sovietice. Un om cu intenții expansioniste are nevoie doar de un pretext pentru a declanșa haosul.
Ce mă îngrijorează este posibilul efect de domino, într-o lume în care interdependențele dintre națiuni sunt mai pronunțate decât oricând. Iar noi suntem inadmisibil de aproape de focar. Cu tot NATO-ul și UE-ul acoperitoare.
Și citesc deja pe fluxul de știri ultima declarație a țarului post-imperialist:
"Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare. Aceasta este o realitate, nu doar vorbe".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati...daca existati...