Google+ Nu te supăra, Carte! | ComiCultural

luni, 28 iulie 2014

Nu te supăra, Carte!

/ intrasem în pauză, dar Radu Paraschivescu nu mă lasă /
Să fim înțeleși. Mi-e simpatic Radu Paraschivescu. E isteț ca un proverb și  pontos ca un banc stilat. Și are logosul mereu la el. Logosul acela sfătos (dar nu pedagogic), profund (dar nu constipat de suficiență).
Și foarte bine că face o emisiune despre cărți la Digi 24. Dar de ce a botezat-o ”Dă-te la o carte!”??? . . .
1. OK, n-ai cum să nu schițezi un zâmbet neobrăzat la auzul butadei cu iz cartieresc ”Dă-te la o carte” (eu zic ”cartieresc”, spre deosebire de www.paginademedia.ro, care  l-a încondeiat, eufemistic, drept ”bulevardier”).
2. Totuși,  ”pe de o carte”, m-aș cam da la o parte din calea cărților, când aș auzi acel imperativ-mitocănesc-râcâitor de urechi  ”Dă-te” . 
3. ”Pe de altă carte”, mă simt și asmuțit ca o creatură semidoctă către un stand cu foi d-alea stivuite și lipite-ntre niște coperți. Alea dă le zicea cărți, când ne făcea zile fripte idioții ăia dă la școală cu lecturi obligatorii. Scuze, dar asta simt. Și n-am fost crescut în ideologii de mătase.
Vizionând prezentarea (totuși, decentă) a câtorva cărți, mi-e clar că targetul lui Radu Paraschivescu nu este coincident cu al lui Dan C. Mihăilescu, ”Omul care aduce cartea” la Pro TV.
Omul care aduce cartea” bâlbâia fin și exotic printre cărțile de filosofie, de memorialistică, de artă, de gândire analitică sau speculativă, precum și de literatură din toate vremurile (aveți aici lista completă, dacă vă apucă instant cheful de citit!).
 ”Dă-te la o carte!”  se mulțumește deocamdată cu cărți mai ”lecturabile”, literatură decentă, nu neapărat mai prejos decât cea mihăilesciană, dar adresată unui public ceva mai larg (am înțeles de pe blogul Renatei Carageani că emisiunea lui Mihăilescu ar fi fost scoasă din grila Pro TV - oare din cauza segmentării restrictive, bat-o vina de audiență?!).
Și modul de prezentare al lui RP are o savoare mai potolită și mai accesibilă decât croșetările meșteșugite ale lui DCM, dar aceasta este tot o opțiune legată de target, altfel s-ar fi transformat într-o șezătoare adresată exclusiv literaților.
Foarte bună emisiunea, nimic de zis! Să ajungă mesajul la cât mai mulți, inclusiv la electoratul nehotărât al PCR (Partidul Cititorilor Români).
Dar . . . ”Dă-te la o carte!” ?! . . .
De ce nu ”Fă-te frate cu cartea!” ? Deși ușor diabolizant, e parcă mai colocvial și mai puțin bulevardier (na, că am preluat și eu expresia!).
Iar pentru cei neconvinși să cadă în ”păcatul lecturii”, am și-o emisiune alternativă: ”Nu te supăra, carte!”. Și mă opresc aici, că m-a apucat pamfletistica manelizantă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati...daca existati...