Google+ PESTILENȚIA GRAȚIA | ComiCultural

miercuri, 2 aprilie 2014

PESTILENȚIA GRAȚIA


Te lepezi de Sutană?...


Tot mai multe biserici din Marea Britanie trec printr-o schimbare radicală,
 obiectele de cult fiind înlocuite cu produse comerciale, 
iar slujbele religioase cu activități de divertisment.” (citat dintr-un articol publicat AICI.)


Bisericile britanice încep să devină zone libere de enoriași, iar absența practicanților de rugăciuni face ravagii în contabilitatea primară a ambasadelor divinității. 

Religia nu mai e opiu pentru popor, prizabil în spații publice, cum zicea Marx. Raportarea la divinitate pare să devină cel mult un tratament ambulatoriu, cu efecte secundare laice și risc de intoleranță pe termen lung.

Bisericile britanice intrate în insolvență divină se convertesc, așadar, la cele lumești: devin baruri sau restaurante. 


Un hâtru, proaspăt consumator al unui bar convertit din biserică, a declarat: ” prima minune a lui Isus a fost transformarea apei în vin, așa că nu cred că El s-ar fi opus acestei schimbări”. 

Îl și văd pe Christos la Judecata de Apoi, făcând cinste la toți chefliii cu câte un rând de whisky, distilat din apă sfințită diluată cu extract din moaștele lui Sf. Patrick. Sau ia închipuiți-vi-l pe Mântuitor trezind vreun Lazăr din comă alcoolică, musai indusă pe cale revelată!...

Preoții rămași jobless au de ales. Fie se apucă de spovedanii online prin webcam, fie se convertesc la ritul pubian *: devin barmani cu patrafirul pe umăr, meniul de-a dreapta + cocktail-ul din partea casei, servit direct în candelă (rețetă originală aghiazmă sfințită la foc mic, cu busuioc macerat în ulei tămăduitor de la Sf. Nectarie). 

Saxonii ce nu doresc, totuși, să schimbe sutana cu prosopul de barman, ar putea lua oricând lecții de antreprenoriat de la Patriarhul Daniel, păstor luminat al antreprenoriașilor ortodocți români. 

Ferit de tendințele de extincție manifestate în cazul bisericilor britanice, Daniel stăpânește cu smerenie lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului - dovadă irefutabilă a creșterii cererii de mântuire antumă pe piața religioasă românească. 

Preoții britanici vor fi dispuși, cu siguranță, să plătească bani grei Patriarhului pentru a deprinde tehnici de afurisenie a Necuratului, dar mai ales de păstrare a drept-prea-credincioșilor în starea de fascinație față de Sfântul Altar.

În calitate de român ortodox nepracticant, sper ca Înaltele fețe bisericești britanice să nu afle că sensul secundar al vocabulei neam”* din ”Catedrala Mântuirii Neamului” este o valoare creștină îndelung exersată de consumatorii autohtoni de moaște.


Sursa: www.protv.ro 

*”pub” = bodegă, birt, crâșmă, bodegă, tavernă
*neam adv.= nimic

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentati...daca existati...